Vrijdag 15 mei: Whistler
15 mei 2026 - Whistler, Canada
Aangezien we twee nachtjes op deze camping blijven hebben we een rustig dagje gepland. We slapen lekker uit en rond 9:30 zijn we echt helemaal wakker en kruipen het bed uit. We gaan vandaag alleen naar het wintersportplaatsje Whistler. Dat ligt een kleine 3 kilometer van de camping. De bedoeling was om dit te wandelen, langs de rivier af, maar het weer zit niet mee. Het regent en de temperatuur is rond de 2 graden (overdag dus!). Daar hadden we wel op gerekend, maar dan in de nacht. Maar niet getreurd, we rijden de hele 3 kilometer met de camper naar Whistler, wel zo droog. Aldaar geparkeerd en met de nieuw gekochte plu en voor Marielle een regenjas (moest ik toch nog hebben…) wandelen we door het centrum. We kijken eerst bij het Whistler Olympic Plaza. In 2010 waren hier de Olympische Winterspelen en werden op dit plein medailles uitgereikt. Nu staan er vooral de Olympische ringen nog en de namen van de medaillewinnaars. Geen Nederlanders hierbij want hier staan alleen de winnaars van de ski disciplines, het schaatsen was in Vancouver.
Via de marketplace lopen we over de mainstreet door Village North. Daar drinken we een cappuccino en delen we een heerlijke plak caramel-banana-carrot cake. We struinen weer wat verder en komen in Whistlervillage. Ook hebben we voor t eerst “bearspray” gekocht. Omdat we naar het noorden gaan waar minder mensen zijn en meer beren leven en we ons hiermee gewoon veiliger voelen. De kans is vrijwel nihil dat we t nodig hebben, maar toch…. Dus vanaf nu veilig, ook in Whistler.
Dit wintersport dorp heeft echt heel veel hotels en appartement gebouwen, dit in een soort Oostenrijks/franse wintersport stijl van hout, met balkonnetjes, torentjes etc. Echt sfeervol.
We komen bij de Whistler Village gondola. Hier geen skiërs meer, maar hele rijen mountainbikers die met de lift naar boven gaan en dan van de top met een rotvaart door deze regen en modder naar beneden scheuren en van top tot teen onder de modder komen te zitten. Levensgevaarlijk!! Maar zij hebben er lol in…… Wij vermaken ons ermee door er naar te kijken, da’s sportief genoeg. Na een hapje eten lopen we verder naar upper Village, onderweg daarheen komen we mensen met ski’s en snowboards tegen?? Hoe dan, het is hier groen en in de verste verte is er geen sneeuw te zien. Maar in dit deel van Whistler gaat een andere lift, die gaat helemaal naar de top van Blackcomb mountain. Daar zijn nog enkele pistes open. Maar door alle wolken en regen kunnen wij die witte toppen helemaal niet zien.
Weer 12.000 stappen verder pikken we de camper op en gaan nog even naar Lost Lake, dat ligt vlakbij het dorp maar inmiddels zijn we nat genoeg geregend en vinden dat rijden ook mag. Het heet Lost Lake, maar dat viel wel mee hoor, wij konden het makkelijk vinden.Daar aangekomen lijkt het zowaar wat op te klaren, dus maken we een koffietje in de hut en drinken die op bij een bankje bij het meer.
Terug op de camping doen we nuttige dingen zoals wat wasjes draaien, vies water dumpen en vers water vullen. Alleen dat laatste was wat ingewikkeld….. Bij de uitleg van de camper had het meisje uitgelegd dat de links was voor het bijvullen en de rechtse voor het”citywater” (dat is als je vast op een plek staat en de slang er vast aanlegt). Maar tijdens het vullen via het links gat werd de vers water tank maar niet voller, maar de vieswater tank wel….. das niet de bedoeling, wat klopt er dan niet?? Het duurde ff maar op een gegeven moment kregen we door dat de linkse helemaal niet voor t vullen was, maar om een vieze tank schoon te spoelen.De rechtse dop was ook voor het vullen van vers water (alleen moest je dan een schakelknop omzetten) Wij weer wat wijzer, maar niet heel handig als degene die de camper uitlegt het zelf niet weet….
De rest van de avond zitten we lekker in onze warme hut en gaan slapen in een fris gewassen bedje.

Veel plezier.
Groetjes Mieke