Dinsdag 26 mei: Tagish naar Skagway (Alaska) 140 km

26 mei 2026 - Skagway, Alaska, Verenigde Staten

Vanmorgen pas om 9.30 uur onderweg nadat we de heerlijke douche hadden uitgeprobeerd. De ene douche is niet de andere en deze was de beste van de hele vakantie.

We hoeven vandaag niet ver en komen op voor ons weer bekend terrein waar we 2 jaar eerder ook waren. We spotten nog wel even een beer 🐻 (nummero 31) voordat we Canada voor even gaan verlaten. Verder zien we vooral mooie vergezichten met blauwe luchten, blauwe meren, groene bossen en witte besneeuwde toppen 🏔️ er boven uit. Dat zien we zo ongeveer 140 km lang en het verveeld nooit. Soms een waterval, dan weer een bevroren meer, dan weer sneeuw langs de weg. Bij elke bocht is het weer even adembenemend mooi 🤩! En de voorspelde sneeuw is gelukkig niet gekomen, daarin tegen droog en tussen de 3 en 7 graden.

Onze eerste stop is het dorpje Carcross. Daar wonen 200 mensen en is vooral intrek omdat het heerlijk authentiek is. Huizen zijn wat vervallen maar nog steeds bewoond. Ze hebben er een General store met een onveranderde uiterlijk van 100 jaar geleden. Maar binnenin hebben ze opruiming gehouden. De vorige keer was het een stoffig winkeltje met veel oude meuk. Nu is het er schoon, opgeruimd en overzichtelijk. Duidelijk een nieuwe eigenaar met hart voor de zaak. De mevrouw achter de kassa beaamt ook dat het een “hell of a job” was om dit resultaat te verkrijgen. We kopen er wat souveniers.

We lopen even een stukje langs de treinrails, spoorbrug en terug door het dorp. Er staan inmiddels meerdere splinter nieuwe campers van Fraserway op de parkeerplaats. Deze zijn net zo als wij bij Vancouver vertrokken en op weg naar Whitehorse. En dat is hier maar 70 km vandaan als je rechtstreeks zou rijden. Dus hoe dichterbij de eindbestemming hoe meer je dezelfde campers ziet. Echt een invasie van Nederlanders in dit dorp.

Bij de enige koffiezaak is het dan ook drukte van belang en kan je gewoon praatjes maken in het Nederlands vandaag. En dat doen we tijdens onze koffie dan ook uitgebreid. Sommige hebben we elders al eerder ontmoet, andere vandaag voor het eerst.  Iedereen gaat nog enkele dagen op pad, maar niemand heeft voor enkele dagen Alaska gekozen.

We rijden verder over de South Klondike Highway (gewone  tweebaansweg) langs de ontelbare meren en maken weer veel te veel foto’s op de tussenstops.

Bij de Yukon Suspension Bridge stoppen we en genieten van het uitzicht vanaf de hangbrug over de diep gelegen Tutshi river. Bekijken de tentoonstelling over de goudzoekers van weleer en maken hier en daar een praatje. Iedereen die ook aan het reizen is hebben alle tijd voor een praatje en zeker ons accent maakt hen nieuwsgierig waar wij vandaag komen en willen weten wat wij in Canada hebben of gaan zien. Erg leuke ontmoetingen, telkens weer.

Marielle app al dagen met een stel met wie we de camper in Vancouver hebben opgehaald en wisselen tips en foto’s uit. We maken nog een fotostop bij het Alaska bord.

Daarna komen we bij de grens van de VS en moeten bij de douane naar binnen omdat we deze reis nog niet eerder in hun land zijn geweest. Een foto, wat vingerprints en 60 dollar armer, mogen we het land in. We vragen waarom we moeten betalen, maar dat was altijd als je per auto binnenkomt en niet per vliegtuig??? We winnen wel een uur nu, want hier is het eerder en schelen we nu 10 uur met Nederland.

Een km na de grens zien we hoog boven de rivier aan de andere zijde de rail lopen. Die treinreis die daar over dat spoor gaat, gaan we eind van de middag maken. We hebben geluk, net zodra wij daar even stoppen om te kijken, komt er een trein 🚂 over het spoor. Dat is erg mooi voor de foto.

In het dorpje Skagway aan de kust zetten we onze camper op de camping Skagway RV park vlakbij de haven midden in het centrum. We lopen de winkelstraat in en bekijken enkele winkeltjes. We eten een hapje bij de brewery en lopen naar het treinstation.

We stappen in de trein van 16 uur en gaan 3 uur genieten van de tocht de berg op over de grens met Canada naar de White pass en terug. Geweldig mooie tocht met bochten, tunnels, bruggen, canyon en nog veel sneeuw langs het spoor.

De conducteur 👨🏻‍✈️ ziet eruit alsof hij uit een film komt gelopen. Een markant figuur. Hij vraagt aan ons of het goed toeven is op de cruise. Als ons antwoord is dat we niet zoals de andere 90 % van de boot af komen, maar zelf met de camper gereden zijn, trekken we zijn aandacht en komt hij gezellig bij ons zitten voor een gesprek over zijn werk waar en hoe hij woont en waar hij in de winter naar toegaat om de kou te ontlopen. Erg gezellig. Hij wil ook nog wel even met ons op de foto! Je kan in de trein ook naar buiten om te kijken, daar is het uitzicht nog mooier, maar ook fris. Maar gelukkig hebben we 5! lagen kleding aan.

In de avond zien we vanuit onze camper de verschillende cruiseschepen 🛳️ de haven uitvaren. Er lagen er wel 4 vandaag. En dat was te merken in het dorp, maar na 17 uur loopt het dorp leeg en nu is het erg rustig hier. Tot er morgen weer nieuwe boten aanmeren…. Skagway is daarom ook erg toeristisch en welvarend. De winkelstraat met houten winkels is helemaal top gerenoveerd en erg mooi fotogeniek. We blijven hier 2 nachten, dus mogen er nog langer van genieten.

Een ding is ook opvallend sinds we op vakantie zijn. Nu we hoger op de aardbol 🌍 zijn en wel op de 60e breedte graad (vergelijkbaar met Bergen in Noorwegen), wordt het bijna niet meer donker in de nacht. Het is tussen 24 uur en 3 uur schemerig en echt donker is het niet.

En nog iets heel vreemds: ik kan hier om 18 uur het Eindhovens dagblad van de volgende dag lezen….

1. Rien:
    27 mei 2026
    Dames, het is weer een geweldige reis.
    Met heel veel moois !!
    Geniet er nog even van.
  2. Marian en marielle:
    28 mei 2026
    Dan doen we met volle teugen 😄
  3. Nellie van Offenbeek:
    27 mei 2026
    Was leuk om er veel van te beleven met jullie.
    Goede reis naar huis
  4. Marian en marielle:
    Gelukkig hebben we nog een dag of 5 vliegen zondag pas terug 😁
  5. Lisette:
    28 mei 2026
    Met de camper reizen is toch 100 keer leuker dan met zo’n groot cruiseschip. Nog een voordeel. Minder kans op virussen. Hoef je niet bij terugkomst opgevangen te worden door onze collega’s van IZB…
  6. Marian en marielle:
    28 mei 2026
    Ja. Het is leuker, avontuurlijker en goedkoper met de camper 👍🏽! En gezonder, de cruis gasten gaan overal naartoe met een busje. En lopen niet. En dan hebben we het nog niet over virussen. En klant bij de ggd is niet zo mijn 1e behoefte…