Maandag 18 mei Blue river naar McBride 215 km

18 mei 2026 - McBride, Canada

Het is vandaag een feestdag, Marielle is jarig. Iedereen heeft een vrije dag gekregen in Canada 🇨🇦vandaag! O ja, niet omdat Marielle jarig is, maar het is ook Victoria day. Ze vieren de verjaardag van Koningin Victoria en de start van het samengaan van de verschillende provincies tot een land. Het is officieel het begin van het zomer seizoen en er zijn vele festiviteiten. Maar wij zijn natuurlijk nu niet in een gebied waar een stad in de buurt is en hier is vooral vandaag veel gesloten. Onze hut is versierd 🎉met een slinger en een opblaasbare roze strik 🎀 die 5 maten groter bleek dan de bedoeling, het voelt erg gezellig. Natuurlijk de dag begonnen met cadeautjes 🎁 uitpakken.

We hebben een goede voorbereiding getroffen om de verjaardag vandaag extra feestelijk te maken. We zijn namelijk niet zomaar in het piep kleine dorpje Blue River gestopt. Niet voor vele nachtelijke treinen 🚂 die elk uur met een hoop getoeter het dorp passeren. Die hadden we wel kunnen missen. We gaan op bootsafari. We hebben deze al maanden van te voren geboekt. Je kan hier met een boottour de Blue river op en beren en ander wild spotten, als je geluk hebt. Wij stappen in een dubbele kajak 🛶 en gaan in een rustig tempo naar een km verderop gelegen ponton. Onderweg zien we 2 visarenden (osprey). Bij het ponton stappen we over in een soort hovercraft 🚤 en gaan met een rot vaart de rivier over en zwaaien van rechts naar links de bochten door. Het is super gaaf, maar we vragen ons af of we zo wel wild zullen spotten. Maar de kapitein weet waar de de beren 🐻 wonen en stopt bij een stuk open vlakte. Daar zien we 2 beren struinen door de struiken. Ze storen zich niet aan de toeschouwers. We kijken 10 min. en varen verder de rivier over. Het is niet diep hier, 50 cm, maar met deze jetboten is dat genoeg. We stoppen nog bij een plek waar een grote waterval de berg afstort en kijken nog uit naar grizzlyberen of elanden. Maar die laten zich vandaag niet zien. Dan draaien we om en varen weer een 1/2 uur terug.

Het is vandaag bewolkt maar nu snappen we de regenkleding die we naast het zwemvest uitgedeeld kregen. Deze hadden we wel aangedaan tegen de kou. 8 graden op het water was niet echt heel warm. Maar het was ook zeker noodzakelijk voor de regen en hagel. Een fikse bui kwam over ons heen op de open boot op de terugweg. De douche van vandaag hadden we nogmaals. Maar gelukkig met dubbele regenkleding aan bleven we zelf droog. De bui maakte de pret niet minder, het was een fantastische ervaring.

We zaten met 2 andere Nederlandse stellen in de boot en aan wal hebben we nog even koffie gedronken en gekletst met hen in het bijbehorende cafe. Nadat we weer waren opgewarmd bij de haard, zijn we verder gereisd. Onderweg steken er nog 2 herten voor ons over🦌. Ook erg gaaf.

De volgende stop was Mount Robson, de hoogste berg 🏔️van de Canadese Rocky mountains 3946 meter. We lopen even naar het visitor centre en kijken of er een wandeling is te maken in deze mooie omgeving rond die majestueuze hoge berg met zijn verschillende besneeuwde toppen.

Voordat we gaan lopen gaan we naar het nabijgelegen restaurant want het is al 15:30 uur ( de tijd gaat hier zo verbazend snel). We lunchen zoals altijd met een gedeelde broodje 🥖, want de porties zijn altijd te groot.

Daarna lopen we een stuk de aangegeven trail langs de gletsjer rivier, onderweg komen we voor de derde keer deze reis de in Nieuw Zeeland wonende Nederlanders tegen. Zij hebben tot nu toe dezelfde route afgelegd. De eerste keer dat we ze spraken is al een week geleden, erg grappig. Zij vertellen dat de looproute een stukje verder op is verspert door een sneeuwlawine. En dat het pad hierdoor bijna onbegaanbaar was geworden. Wij besluiten daarom tot de sneeuw te lopen en dan om te keren. We hebben geen zin in gebroken benen ed.

We rijden door naar McBride, het dorpje is erg klein met een paar schattige oude gebouwtjes. De 500 inwoners zijn niet te te zien, misschien ergens anders feesten? We hebben een camping aan de Fraser rivier geboekt, Beaverview. Het is een mooie camping met wederom een mooi uitzicht over de rivier.

Eindelijk tijd voor cappuccino ☕️met gebak 🎂 in eigen hut. De avond wordt zoals gewoonlijk doorgebracht met foto’s van vandaag bekijken, wat huishoudelijke taakjes, eten koken en verhaal schrijven.

Bijna overal hebben ze inmiddels internet op de campings, dus kunnen we de website ook laden. Overdag hebben we niet altijd mobiel bereik, ook al hebben we een Canada sim kaart. Dit zal naar het noorden nog minder worden.

1. Mieke van Deursen Meulensteen:
    Van harte gefeliciteerd Marielle en geniet ze nog samen 🥳🎀🎊🥳
  2. Marian en marielle:
    20 mei 2026
    Dank je, dat genieten gaat wel lukken!
  3. Miranda Stellink:
    19 mei 2026
    Gefeliciteerd Marielle. Vandaag de 140 foto's bekeken. Zo leuk! Wat weer een mooie reis.
  4. Marian en marielle:
    20 mei 2026
    Dank je. Het is inderdaad geweldig mooi in Canada.
  5. Antonie:
    Proficiat met Mariëlle haar verjaardag
    Dat is genieten geblazen
  6. Marian en marielle:
    20 mei 2026
    Thanks! British columbia is mooi. Lijkt wel wat op rocky mountain NP. Veel bergen, natuur en water
  7. Nellie van Offenbeek:
    19 mei 2026
    Wat een verhaal, leuk om te lezen. Avontuurlijke boottocht en lawinegevaar.
    Heel veel mooi weer hopelijk voor jullie
  8. Marian en marielle:
    20 mei 2026
    Nee hoor geen lawine gevaar. Die bult sneeuw lag er gewoon nog van de winter. Maar was wel een hele hoge bult
  9. Lisette:
    Nog gefeliciteerd Marielle!
    Wat een feest weer maar jullie maken van iedere dag een feestje!
  10. Marian en marielle:
    Bedankt!!🙏